Haber

Güney Kıbrıs’tan Gazze’ye 5 aşamalı insani yardım planı

LEFKOŞA– Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Gazze’ye Yönelik Uluslararası İnsani Yardım Konferansı’nda Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, “Amalthea” girişiminin detaylarını katılımcılarla paylaştı.

Cumhurbaşkanının verdiği bilgiye göre girişim, insani yardımın Gazze’ye güvenli ve istikrarlı bir şekilde ulaştırılmasını kolaylaştıracak bir deniz koridoru oluşturulmasını amaçlıyor. Beş aşamadan oluşan Kıbrıs öncülüğündeki girişim, Gazze’ye yardım ulaştırılmasında karşılaşılan lojistik zorlukların üstesinden gelmeyi amaçlıyor.

Hristodulidis sunumunda, insani yardım malzemelerinin Kıbrıs’ta toplanmasından başlayıp, denetlenip depolanmasına, gemilere yüklenmesine, güvenli deniz geçişinin sağlanmasına ve son olarak Gazze’deki sivillere dağıtımına kadar olan aşamaları özetledi.

AB VE BİRLİK ÜLKELERİNDEN PLANA DESTEK

Kıbrıs girişimi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği (AB) Komitesi Lideri Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Lideri Charles Michel, Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, Hırvat mevkidaşı Péter Szijjártó, Ürdün Prensi Rashid ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’ten destek aldı. .

Yunanistan, bölgesel işbirliğinin bir göstergesi olarak Kıbrıs’tan Gazze’ye transfer sürecine yardımcı olacak gemiler sağlama sözü verdi. Mitsotakis, Kıbrıs’ın önerisinin pratik ve sağlam temellere dayandığını belirterek desteğini yineledi. Yunanistan’ın Kıbrıs ile işbirliği içinde bu çabaya katkı sağlamaya hazır olduğunu belirten Miçotakis, bölgenin coğrafyasını bilen tüm tarafların lojistik desteğine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Hükümeti Sözcü Yardımcısı Yiannis Antoniou, girişimin iyi karşılandığını ve konferans gündeminin ön sıralarında yer aldığını belirterek, yönetimin memnuniyetini dile getirdi. Antoniou, girişimin Ortadoğu’daki büyük çaplı çatışmayı çözmeyi amaçlamadığını, insani çabalara değerli ve tarafsız bir katkı sağladığını vurguladı.

BEŞ AŞAMALI PLANDA NELER VAR?

Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı yerine deniz koridorunun stratejik tercihi, İsrail’in kara yardımı transferleri ve deniz taşımacılığı yoluyla daha aktif yönetilebilecek yardım miktarı konusundaki çekincelerinden kaynaklanmaktadır. Kıbrıs’ın güneydoğusunda yer alan Larnaka Limanı, havalimanına yakınlığı ve büyük ölçekli yardım sevkiyatlarının hızlı bir şekilde seferber edilmesini sağlayabilecek kapasitesi nedeniyle bu operasyonda lojistik merkez olmaya aday.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin “Amalthea” girişimini ayrıntılı olarak tanıtan ve 5 aşaması hakkında bilgi veren Başkan Hristodulidis, ilk aşamanın insani yardımların Kıbrıs’a ulaştırılması ve toplanması, ikinci aşamanın ise denetim ve yardımla ilgili olacağını kaydetti. Kıbrıs’a ulaşacak insani yardımın depolanması.

Christodoulides, üçüncü aşamanın ise Kıbrıs’taki bir limandan, muhtemelen Larnaka limanından insani yardımların gemilere yüklenmesi ve denetlenmesi olacağını belirtti. Dördüncü aşama güvenli deniz koridorundan geçecek güzergahın incelenmesi, beşinci ve son aşama ise insani yardımların tahliye edilerek Gazze’deki sivil halka dağıtılması olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu