Deprem Sonrası Kış Koşullarında Barınma En Önemli Konu
6 Şubat depremiyle ilgili açıklamalarda bulunan Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Lideri Prof.
Öngören, depremzedelerin konteyner ve çadır kentlerde barınması yerine, Antalya ve bölgedeki otellerde geçici barınma sağlanıp ardından boş yazlık, kiralık ve satılık evlere yerleştirilmesinin daha insani ve sosyal sorumlu bir çözüm olacağını belirtti. .
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Lideri Prof. Dr. Gürsel Öngören; 6 Şubat Depreminde yaklaşık 6 bin binanın mevcut bulgularla yıkıldığını, kalan binaların risk değerlendirmesi yapılana kadar vatandaşlar tarafından kullanılamayacağını belirten Bakan, yaklaşık 100 bin aileye kış kuralları çerçevesinde barınma sağlamanın değerine değindi. depremde evini kaybeden ve riskli yapı sorunu yaşayanlar.
Öngören, 1999 Marmara Depremi’nde uzun süre konteyner ve çadır kentlerde kalmak zorunda kalan depremzedelerin maddi ve manevi pek çok sorunla karşı karşıya kaldıklarını ve önemli ruhsal sorunlar yaşadıklarını vurguladı. İlk çözüm olarak barınma sorunu yaşayan depremzedelerin Antalya ve çevresindeki özellikle kış aylarında boş olan otellere yerleştirilmesini önerdi. Çocukların eğitimlerine burada devam etmelerinin faydalı olacağını da belirtti.
prof. Öngören, çevre illerde ve Antalya çevresinde boş olan yazlık konutların yanı sıra boş kiralık ve satılık dairelerin valilikler ve kaymakamlıklar yardımıyla belirleneceğini ve depremzedelerin otellerden bölgeye sevk edileceğini bildirdi. boş yazlıklar ve boş daireler böylece depremden kaynaklanan sıkıntılarını en aza indirir. Öngören, bu mülklerin kiralarının normalde Valilikler tarafından deprem amaçlı fonlardan ödeneceğini ancak yardımsever insanlarımızın da ‘bekleyen fatura’ gibi sistemlerle depremzedelerin kiralarının ödenmesine katkı sağlayabileceklerini belirterek; Bu sayede depremzedelerin sıkıntılı bir ortamdan kurtulmalarının ve yeni komşularının da yardımıyla normal hayata dönmelerinin daha kolay olacağını vurguladı.
Aynı süreçte TOKİ’nin konut fiyatlarını düşürmek için başlattığı yeni konut kampanyasında Öngören, TOKİ ve birlikte çalıştığı inşaat firmalarının üreteceği konutların sadece depremzedelere ve binası yıkılmış olanlara satılması gerektiğini belirtti. ilk üç yıl ödemesiz dönem ile 30 yıl vadeli risk. Türkiye’de uygulamaya konulan ve yatırımcılara ikincil menkul kıymetlerin satılabileceği yeni bir ipotek sistemine geçilmesinin de bir kural olduğunu vurguladı.
prof. Gürsel Öngören; Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa, kederli ailelerine sabır dileyerek, önümüzdeki günlerde kentsel dönüşüm ve depreme karşı güçlü şehirler için yeni bir yol haritası açıklayacaklarını belirterek, şunları kaydetti: deprem ülkesinde yaşamanın zorluklarını birlik ve beraberlik içinde aşacaklarını, yardımsever insanlarımızın depremzedelerimizin yaralarının sarılacağına inandıklarını ifade ediyoruz.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı